BAS 1 - Unicum 1 : 2-0

BAS 1 2 - 0 (1 - 0) Unicum 1
6-11-2010, 14:30 uur

BAS krijgt koploper Unicum op de knieën

Zaterdag heeft BAS drie punten overgehouden aan de streekderby BAS-Unicum. In misschien tot nog toe wel de beste wedstrijd van dit seizoen was de 2-0 overwinning dik verdiend.

Naast het feit dat BAS – Unicum een streekderby is, speelden deze zaterdag nog enkele andere sentimenten een rol om voor de overwinning te gaan. Unicum is dit seizoen nog ongeslagen en koploper in deze competitie en bij Unicum spelen nu twee aanvallers die vorig jaar nog bij BAS waren gehaald maar na één seizoen bij BAS alweer naar Lelystad zijn vertrokken. Argumenten genoeg voor trainer Marcel Boelens om de jongens zaterdag scherp aan de wedstrijd te laten beginnen.

Met precies de zelfde basisspelers als vorige week tegen de Hulshorst is BAS aan de wedstrijd begonnen. Op de bank zaten deze middag Rick Aernaudts, Jeroen Tolhoek en Rolf de Jong. Als reservekeeper was Sander Westdijk vanuit het tweede elftal aangeschoven.

Voor aanvang van de wedstrijd werd de wedstrijdbal overhandigd door een afvaardiging van de "Mannen van de 39ste minuut"

Scherp
BAS begon al vanaf de eerste minuut scherp aan de wedstrijd. Kenmerkend in de laatste wedstrijden was dat BAS de eerste 20 minuten niet scherp genoeg begon en zo vaak al in het eerste deel van de wedstrijd in moeilijkheden kwam. Zaterdag was daar niks meer van terug te vinden. Door de felheid en de scherpte werden veel duels gewonnen en kon Unicum niet aan een opbouw van een aanval toekomen. Daarbij was het positiespel van BAS in het eerste deel van de wedstrijd uitstekend. Iedereen hield zich aan de opgedragen taken en zo ontstond er een boeiend en spannend duel. Doordat het spel voornamelijk op het middenveld plaatsvond hadden beide ploegen in de eerste 20 minuten nog weinig doelkansen gehad.

De eerste echte gevaarlijk kans kwam van Unicum. In de 25e minuut was verdediger Theo Scholten aan de linkerkant naar voren mee opgekomen maar door balverlies op het middenveld kreeg de rechter aanvaller van Unicum de bal en kon zo dicht naar het BAS doel opstomen. Ook verdediger Stefan Tolhoek kreeg geen vat op deze speler maar door voor eigen succes te kiezen van deze aanvaller belandde deze aanvalsactie in het zijnet.

In de 27e minuut werd Unicum opnieuw gevaarlijk. Een lange bal net over de verdediging van BAS zette Unicum aanvaller Jay Hoft in kansrijke positie om te scoren. Echter Stefan Tolhoek stopte Jay onreglementair af net buiten de 16 meterlijn wat voor Unicum een directe vrije trap opleverde en voor Stefan Tolhoek een gele kaart. De vrije trap belandde in de BAS muur en zo bleef de wedstrijd nog steeds op een 0-0 stand staan.

Ten aanval
Na deze grote kansen voor Unicum was BAS gewaarschuwd en trok het zelf direct ten aanval. In de 29e minuut kreeg BAS aan de rechterkant van de 16 meter van Unicum een vrije trap te nemen. Terwijl Unicum nog met de scheidsrechter bezig was en met de organisatie achterin, nam Mark Schaap heel snel de vrije trap en gaf de bal op de vrijstaande Nabil Essadddouqi. Deze ging recht op het doel van Unicum af en schoot de bal snoeihard via de binnenkant van de paal in de touwen. Met dit schitterende doelpunt en staaltje van slimheid nam BAS met 1-0 de leiding in de wedstrijd. Nu was het zaak om in ieder geval met een voorsprong de rust in te gaan. Opnieuw met fel en gedisciplineerd voetbal kwam BAS niet echt in problemen en was de ruststand dan ook 1-0.

Gelijkmaker
In de tweede helft is er door BAS en Unicum niet gewisseld en werd de wedstrijd hervat. Wederom begon BAS fel en scherp aan de wedstrijd. Ook Unicum was nu scherp en wilde snel de gelijkmaker in de touwen schieten. Door de scherpte van de wedstrijd kreeg een Unicum speler in de 48e minuut van de wedstrijd een gele kaart. BAS had ook in de tweede helft de wedstrijd goed onder controle. Omdat Unicum toch ook voor de winst ging wisselde Unicum in de 60e en 62e minuut van de wedstrijd. Door deze wissels kwam BAS gaande de tweede helft wel meer onder druk te staan. Unicum zette BAS enkele keren volledig vast rond de 16 meterlijn. In de 64e minuut mocht Unicum een hoekschop nemen. BAS had erg veel geluk doordag een kopbal uit deze hoekschop op de lat van het doel belandde.

Ruimte
Doordat Unicum nu druk bleef zetten en achterin één op één ging spelen en de achterste man Job Kleerbezem mee naar voren ging kreeg BAS voorin veel meer ruimte. Deze ruimte moet je natuurlijk niet geven aan de snelle aanvallers Fatos Azemi en Nabil Essaddouqi omdat deze in de regel wel raad weten hoe deze ruimte te benutten. In de 67e minuut van de wedstrijd werd deze stelling dan ook bevestigd. Uit een uitval van BAS kreeg Fatos Azemi de bal bij de 16 meterlijn van Unicum en ging niet voor eigen succes maar speelde af op de naast hem vrijstaande Nabil Essaddouqi die wel raad wist met deze kans. Nabil haalde opnieuw vernietigend uit en de 2-0 was een feit. Om nog meer van de ruimte voorin gebruik te maken wisselde trainer Boelens in de 70e minuut. De snelle Jeroen Toelhoek kwam in het veld voor de goed spelende Corne op ‘t Hof. BAS had gaande het laatste deel van de wedstrijd niet erg veel problemen meer. Unicum bleef wel aandringen maar echt gevaarlijk was het allemaal niet. Na 10 minuten blessuretijd floot scheidsrechter IJsendorn uit Deventer voor het laatste fluitsignaal. BAS had het deze middag dan toch geflikt. De koploper met lege handen naar huis sturen en zelf door deze overwinning weer meedoen met de subtop in deze competitie.

Na de wedstrijd was de stemming dan ook behoorlijk aangenaam in de kleedkamer. Gezien het getoonde spel kregen alle spelers een ruime voldoende.

Volgende week moet BAS de lijn die het nu te pakken heeft proberen door te zetten. Nog even nagenieten van de zege, maar dinsdag moet het vizier weer zijn gericht op de uitwedstrijd tegen Elspeet.

Ruthger Steenbeek

Balsponsor waren deze wedstrijd: "De mannen van de 39ste minuut"

"De Mannen van de 39ste minuut"
(vlnr: Theo van Someren, Jan Overeem, Fred Doppenberg, Wim Kluin, Erik Broekhuizen, Roy vanDijk; Berthold Sijtsma ontbreekt op deze foto)

Nabil Essaddouqi

BAS 1 - UNICUM 1: 2 - 0 (1 - 0)

29' doelpunt 1 - 0  Nabil Essaddouqi (Mark Schaap)

67' doelpunt 2 - 0  Nabil Essaddouqi (Fatos Azemi)